úterý 8. ledna 2008

Sejmi je mrkví!

Říkáte si co je to za divný nadpis? Řeč bude o filmu, který jsem nedávno shlédnul - Shoot 'Em Up - Sejmi je všechny. Na CSFD dostal film 66% což je lehce nadprůměrné hodnocení, nicméně záleží na úhlu pohledu. Když vypnete mozek, budete se královsky bavit.

V hlavních rolích uvidíte Clive Owena (Potomci lidí, Král Artuš) a Monicu Bellucci (Kletba bratří Grimů, Slzy slunce). Clive hraje drsňáka pana Smithe, který se připletl k "porodu pod palbou". Rodička v přestřelce umírá a jemu tak zůstane na krku novorozeně, po kterém pasou snad všichni majitelé pistole ve městě. Zápletka se ukáže brzy velmi jednoduchá. Hlavní záporák je z firmy vyrábějící pistole a dítě mělo být použito jako vhodný dárce (vlastně ani nevím čeho, snad kostní dřeně) pro senátora, který chce omezit zbrojní průmysl. Proto musí umřít. Většinu filmu se střílí a chroupá se mrkev. Ano, hlavní hrdina neustále chroupá mrkvičku a občas s ní i někoho zabije, pokud není po ruce pistole.

Monica Bellucci hraje prostitutku po potratu, která se Smithovi hodí do plánu jako ideální kojná. Nemusíte být géniové, aby jste si domysleli, že po počátečním "oťukávání" se oba sblíží, aby spolu po závěrečných titulcích i s miminkem utvořili harmonickou domácnost.

Jak jsem již napsal, ve filmu se stále střílí. Střílí se v továrně, střílí se u Smithe doma, střílí se v bordelu, který je maskován kostelem, střílí se v autech, střílí se v letadle, střílí se při seskoku z letadla, střílí se ve fabrice na zbraně, střílí se i během milostné scény...a záporáci umírají po tuctech. Zní to jako popis akčňáku z 80. let s Arnoldem Schwarzeneggerem co?...No však je to taky zábavná akční jízda, stejně jako třeba Arnieho Komado.

Cílem tohoto filmu je jednoznačně pobavit a to se mu bezesporu daří. Já bych k těm 66% s CSFD ještě tak 20 přihodil.

Žádné komentáře: