středa 9. ledna 2008

The Eye Of Judgment

Pročetl jsem několik PS3 diskuzních fór, které se tématu EOJ věnovaly a Rád bych teď na tomto místě vnesl trošku světla do temného kouta, ve kterém se krčí PS3 hra The Eye Of Judgment a zodpověděl tak některé nevyřčené otázky. Pozor! Toto není recenze hry.

EOJ mají na svědomí firmy SONY a Wizards Of The Coast. Wizardi jsou tvůrcem "matky" sběratelských karetních her - Magic: The Gathering. Já pracuji na marketingu firmy ADC Blackfire Entertainment, tedy na půdě výhradního distributora Wizardů pro ČR, SR a několik dalších zemí. Už tedy zhruba měsíc před tím, než se hra dostala mezi hráče jsme jí měli v práci a testovali jsme a testovali...Měl sem tu čest představit EOJ na Invexu (mimochodem, u našeho stánku díky tomu nebylo vůbec k hnutí, protože...a to je s podivem...SONY se veletrhu s PS3 vůbec neúčastnilo a tudíž ta naše byla zřejmě jediná veřejně přístupná v celém areálu) a vlastně ještě před Invexem jsme hru prezentovali v Praze na Veletrhu hraček. Takže si myslím, že vzhledem k nasbíraným zkušenostem Vám můžu objektivně o hře něco říci.

SONY Czech se k EOJ stavělo od začátku velmi chladně. Částka, kterou měli vyčleněnou pro marketing byla opravdu směšná a tudíž jsme byli rádi, že nám zapůjčili na prezentace aspoň jednu PS3 a HD LCDčko. Pokud si hru někdo z vás chtěl hru koupit v datum, kdy oficiálně vyšla, měl smůlu, protože pro SONY to prostě nebyla priorita a tak vůbec neřešili, že ani speciálka jako třeba JRC ji nemá na skladě. Jestli si dobře pamatuji, tak trvalo víc než tři týdny, než si první šťastlivci mohli hru zahrát (pokud ji neměli ze zahraničí). Navíc jako první měla jít na trh dokonce verze bez kamerky, takže kdo neměl kamerku, musel si jí koupit zvlášť nebo čekat.

Ještě se zmíním o systému distribuce, který přímo souvisí s principem hry. EOJ je v jádru sběratelská karetní hra. Jako třeba již zmíněný Magic. Hráč má svůj vlastní balíček karet, který si vylepšuje a pak pomocí kouzel a bytostí v něm obsažených zkouší porazit svého protivníka. EOJ systém rozšiřuje o to, že karty se vykládají pod kamerku a ta z nich snímá speciální kód a karty se zhmotňují na obrazovce. V základním balení hry je kamerka, plátýnko, disk se hrou a balíček 30ti karet pro jednoho hráče. Tento set distribuuje SONY přes své prodejní kanály. Aby si hru hráč užil, musí si balíček vylepšovat, vyměňovat karty s kamar
ádama a tvořit si své vlastní strategie a herní postupy. Ty karty "navíc" pak distribuujeme my - Blackfire. A to ve dvou variantách. 1. předkonstruovaný balíček s 30ti kartami (PCD) za 399 Kč a 2. rozšiřující balíček (booster )s 8mi kartami za 115 Kč. Předpoklad pro to, aby se hra dobře prodávala, nebyl splněn už v začátku. PS3 je mezi hráči stále málo a a navíc i z nich se ještě oddělí velké procento, které o hru vůbec neprojeví zájem. člověk z menšího města tak má najednou problém - buď bude hrát přes internet, nebo s kamarádem u sebe v obýváku nebo proti AI. Hra proti AI časem omrzí, protože ze není žádný příběh a tudíž ani motivace opakovaně hrát podobné partie. Kamarád bez PS3 zas asi nebude chtít investovat stovky Korun do karet a přes internet v Čechách na moc hráčů nenarazíte a co si budeme povídat, prodejní čísla hovoří o tom, že v zahraničí taky ne. Takže tu máme hru v začarovaném kruhu se slušným potenciále a mizerným marketingem od SONY.

Princip hry je v tom, že máte hrací plochu 3x3 po
le, na které je 5 různých povrchů. Lesy, Voda, Oheň, Pevnina, tajemný tech-povrch Biolith. Na tato pole se vykládají karty za manu, která se každé kolo generuje. Na kartách bytostí je jejich cena, útok, životy, směr kterým po vyložení zaútočí, směr ze kterého jsou nezranitelné, případně další vlastnosti. Některé bytosti na určitém povrchu nepřežijí, takže jsou zde potom třeba kouzla jako zemětřesení, která pole mění. Cíl hry je jako první taktickým umisťováním bytostí obsadit 5 polí. Pokud hrajete proti AI, tak ta slušně podvádí. Spoří manu "bůhví" kde a má silnější bytosti , takže tak jako tak Vás to donutí si nějaký ten boostřík koupit, aby jste byli konkurenceschopní.

Koupit či nekoupit? Pokud máte krevní skupinu "Magic pozitivní" a kamarády, které do toho zatáhnete, jděte do toho. Ostatním doporučuji vyčkat, zda vyjde slibovaná druhá edice. Do té doby se snad hráčská základna trošku rozroste, byť jsou takové signály, že v Evropě už nad hrou lámou hůl. Velký průšvih je to hlavně v Německu a ve Skandinávii, kde proběhla celkem rozsáhlá reklamní kampaň.
Wizardi slibovali organizované hraní, mezinárodní on-line turnaje (zajímalo by mě jak by kontrolovali jestli si někdo doma nenamíchává karty jak se mu hodí) a to se zatím taky nekoná. Pokud se rozhodnete hru koupit, karty seženete zde. Na skladě jich máme dost, moc se neprodávají, takže nemusíte spěchat (Vtipná vsuvka - na Invexu si nějaký pán koupil booster, řekl nám že PS3 nemá, hru si nekoupí, ale že se mu to líbí. Tak mu kolega v prohlížecím módu všechny karty z boosteru ukázal a v tu chvíli snad nebyl na světě šťastnější člověk:)).

Na závěr přidávám pár foteček ze září 2007, kdy se k nám do firmy hra dostala. Přišla bez manuálu, jen s podivným video tutorialem, takže jsme si vše museli vydedukovat sami. O což se na fotkách kolega právě pokouší.




4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dik za vtipnou skororecenzi :-)
EoJ, rozhodne stoji zato, snad bude hracu pribyvat!
Thrakath

vfighter07 řekl(a)...

Díky za zajímavý článek s informacemi ze zákulisí marketingu hry :-) Snad to s hrou dobře dopadne. Dobrým znamením je, že když jsem hrál online, byl vždy nějaký soupeř k dispozici a vše dobře fungovalo.

Ale v informacích ke hře je pár nepřesností, zejm.:
1. Nesouhlasím s větou "Pokud hrajete proti AI, tak ta slušně podvádí. Spoří manu "bůhví" kde .....", protože AI nepodvadi a už vůbec nespoří manu nějak záhadně. Všechno je dáno pravidly, která jsou popsána v manuálu (ačkoli ten za moc nestojí), tutoriálu, přímo na jednotlivých kartách a detaily lze najít na internetu. Hra závisí na náhodě pouze jako jakákoli jiná karetní hra (náhodné karty a jejich pořadí, ale vždy jen ze zvoleného balíčku 30 karet). Na druhou stranu souhlasím s tím,
že základní balíček je poměrně slabý a je třeba zakoupit nějaký ten booster pack. Ale nejde o záhadnost či podvádění, jen pravděpodobnost :-)

2. Podvádění během online hraní je podle mě téměř nemožné, namichávat karty jak se to hodí online nelze, protože postup je následující:
a. zvolíte balíček 30 karet, které vlastníte a ukážete je na kamerku; tento balíček pak označíte jako určený pro online hraní.
b. jakmile zahájíte online hru a zvolíte, že chcete používat určitý balíček 30 karet, tak potom už systém automaticky náhodně balíček zamíchá a dostáváte
karty v náhodném pořadí, které nemůžete nijak ovlivnit (jisté ale je, že budete dostávat karty ze zvoleného balíčku 30 karet, stejně jako váš soupeř z jeho
balíčku 30 karet ale opět v náhodném pořadí určeném systémem).
c. jediná možnost (a velmi "otravná"), jak během online hraní podvádět je odpojit se během hry - pak sice jakoby neprohrajete, ale stejně ztratíte tzv. "honour" body
a ve statistikách se vám objeví, že jste se odpojil.

vfighter07

Michal Ekrt řekl(a)...

Dík za upřesnění. Měli jsme k dispozici novinářskou verzi a musím říct, že ten "šmejd" fakt podváděl. Hru jsme on-line nehráli, protože nebylo v té době s kým. A vzhledem k tomu, že se hrou nepřišel žádný manuál, tak jsme ani nikde nevyčetli jak bude on-line souboj probíhat. To, že najdřív počítač načte tvůj deck jsme předpokládali, ale že ti ho bude i virtuálně míchat a řikat ti co si máš lízat nás nenapadlo.

Unknown řekl(a)...

Ahojte, rad bych pridal par komentaru. Hru vlastnim vicemene od jejiho vydani v CR, karet mam take relativne dostatek (skoro cely kompletni 1. setm vetsinu vicekrat, vsechny "legal").
Nesouhlasim s jednim faktem - ze hra nema dostatecnou clenskou zakladnu. Samozrejme, anglictina je nutnost, ale na netu jsou spousty for, diskuzi a specializovanych stranek poradajici turnajky, diskutujici strategie a balicky. V US je napriklad naopak poptavka znacne prevysujici nabidku, nedostatek Boostru atd. Bohuzel, v CR je situace opravdu hodne spatna. Fora pro tuto hru snad nejsou, diskuze take ne. Verim ale, ze hra ma potencial a je to jen o tom, spravne to podporit.
Par turnajku uz jsem se zucastnil, on-line hraji vicemene pravidelne, pokud bude mit kdokoli zajem o jakekoli dateily ohledne on-line hrani, turnajku, strategii, kartach, prvni ci druhe serii... nevahejte dat vedet, rad se podelim o to co vim, pripadne rad zahraju/poradim, pokud budu moct ;)

slawin@gmail.com
psn ID: slawin