neděle 28. listopadu 2010

Mafia II - čeština má něco do sebe

Tak mám za sebou Mafii II. Hrozně sem se na ní těšil, protože jednička byla skvělá, ale po zahrání dema a přečtení pár recenzí mé nadšení opadlo. S wishlistu jsem hru vyřadil a místo ní pořídil Assassins Creed Brotherhood.

Naštěstí se ke mě dostala přes kolegu z práce. Proč naštěstí? Protože se ukázalo, že obavy o kvalitu hry byly naprosto liché. Jasně, Mafia II. není dokonalá hra. Má svoje mouchy, ale příběh je super (až na konec, který zanechá trochu hořkou pachuť v ústech, který ale nebudu prozrazovat, abych nespoileroval...neboooo, že by to byla předzvěst trojky či nějakého DLC?). Klasické mafiánské "historky" které během hry prožíváte jsou tvořené automobilovými honičkami a přestřelkami v rozmanitých prostředích a vzhledem k tomu, že hra není příliš dlouhá (třeba proti GTA4, se kterým je naprosto chybně srovnávána), tak nemá šanci začít nudit.

Co je naprosto podle mě na hře nejlepší, respektive, co jí tahá z nadprůměru do kategorie skvělých her, je český dabing. Hra není nejslušnější, ba naopak, je dost vulgární, ale k mafiánům to skvěle sedí a tak se je mnohem lepší poslouchat barvitou češtinu než fuck a shit. Dozvíte se tedy, že jediné na čem v životě záleží jsou kundy a chlast a zjistíte, že zatímco průměrný český chlap používá v každé druhé větě slovo vole, tak mafiáni stejně často vyslovují slovo kurva.

Další věcí, kterou autoři zvládli na jedničku jsou pěstní souboje. Byť mají zdánlivě jednoduchý systém - drž kry a načasuj protiútok - jsou velmi zábavné a hlavně v části hry, která se odehrává ve vězení si jich užijete dost a dost.

Hra byla v mnoha recenzích mylně srovnávána se sérií Grand Theft Auto a proto sklidila nezaslouženou kritiku. Mafia II. není o neomezených možnostech řádění v otevřeném světě (městě). Tady tento "open space" dotváří atmosféru a je prostředkem k jejímu navození a ne nosným pilířem hry. Ve městě je pár obchodů s oblečením (ty se hodí dost často, když potřebujete změnit hadříky, pokud vás honí policie), obchody se zbraněmi (nepoužil sem ani jednou), bary (navštívil sem, jen když to vyžadovala hra) a autoopravny (ty jsem navštěvoval velmi často - opravy aut a jejich legalizace po krádeži). Pokud tedy ke hře přistoupíte tak, že ji budete s GTAčkem srovnávat, budete zklamaní. Jinak si ji opravdu užijete.

Kapitola sama pro sebe je vozový park. Ten čítá nějakých 36 vozidel (dle autopedie) a postupem času se dostanete k  opravdovým lahůdkám, jako jsou sportovní kabriolety. Ze začátku to ale holt budete muset chvíli přežít v pěkných plečkách:). Jízdní model je dostačující, auta se hezky ničí, můžete je lehce upravovat v autodílnách. Prostě příjemný doplněk hry...ne-li jedna ze stěžejních částí.


Pokud vás zajímá příběh hry, kromě toho, že je o šplhání s hlavním hrdinou vzhůru mafiánským žebříčkem, najděte si někde na netu klasickou recenzi, určitě se dozvíte vše od A do Z, což já vám nechci podsouvat.

Moje hodnocení - 9/10, opravdu  jsem se všech 14 kapitol hry dobře bavil.

Žádné komentáře: