pátek 19. listopadu 2010

Army Of Two: The 40th Day - Šanghajské peklo

To si takhle trávíte dovolenou v Šanghaji a najednou, z ničeho nic, zaútočí na město teroristická skupina, proti níž je Al Kajda fotbalovou terminologií mladší přípravkou Slavoje Houslice. No není to k naštvání? Salem a Rios jsou však ostřílení mazáci, které tato skutečnost nerozhodí. Pořádně se vyzbrojí, nasadí masky (důležitý aspekt hry) a vyrazí vstříc hlavnímu padouchovi.

Army Of Two: The 40th Day je pokračování...Army Of Two (jak nečekané). První díl sem nehrál, takže nemůžu hodnotit, co se změnilo. Rozhodně však zůstali stejní oba hrdinové. Hru můžete hrát za  jednoho z nich (druhému můžete zadávat jednoduché příkazy), v co-op split-screen módu nebo on-line (+ klasický multiplayer).

S našláplým dvoučlenným komandem "Salem-Rios" je vaším úkolem prosekat se přes šest levelů (+2 DLC), které vedou zpustošenou Šanghají. Hra je tedy poměrně krátká (zhruba 5-6 hodin), ale to je v podstatě dobře. Je to totiž čistá akční řežba, jejíž neúměrné natahování by mohlo i začít nudit. Takhle to skončí právě tak akorát v okamžiku, kdy jste na vrcholu akčně-hrdinského blaha.Podíváte se do obchoďáku, nemocnice  nebo třeba do zoo, kde se můžete krýt za mrtvými hrochy.

Arzenál zbraní je klasický - automaty, brokovnice, RPG, sniperky, granáty. Co je však super - zbraně si můžete upgradovat o tlumiče, větší zásobníky, optiku nebo třeba kamufláž. A věřte mi...jestli jste si jako děti hráli na vojáky...bude vás to bavit.

Nepřátelé nejsou příliš variabilní, ale vlastně to ani nevadí. Alespoň se nekonají žádné šílenosti, které by kazily atmosféru jakž takž "reálné" situace. Jsou tu základní pěšáci, týpci s brokovnicí, snipeři, vojáci s RPGčkem a pár nepřátel, na které se hodí taktizování ve dvojici - voják s granátometem, minigunem a plamenometčík. Ty je dobré na jednoho z hrdinů nalákat a druhým jim zezadu rozstřílet zásobník s granáty nebo lahve od plamenometu. Závěrečný boss je odpraven v animaci, takže klasický závěrečný souboj se nekoná, ale řežba předcházející konci hry stojí také za to.

Poslední 2 věci, které stojí za zmínku se týkají Salema s Riosem. Během hry se dostanete do situací, kdy se máte rozhodnout co uděláte - Při kradení zbraní zabít strážného, který vás překvapí nebo zbraně vrátit. V zoo zastřelit tygra nebo ho nechat žít. V každém levelu je jedna volba a po ní s e vždy spustí animace, která znázorní, co vaše konání způsobilo. Nic co by ovlivnilo hratelnost, ale je to zajímavé zpestření. Druhou věcí je možnost dát hrdinům na obličejovou masku nějakou malůvku a to dokonce vlastní (byť i předdefinovaných je dost).


Od hry jsem toho moc nečekal, ale mile mě překvapila. Hodnotím jí tedy takto: 8/10

No a teď hurá na Assaassins Creed Brotherhood:)

Žádné komentáře: