neděle 16. ledna 2011

Medal Of Honor - naprosto zbytečný návrat legendy

Medal Of Honor je jedna z nejznámějších herních licencí všech dob. Ve studiích pracujících pod taktovkou Electronic Arts se téměř přesně před 10ti lety zrodil první "Medal" (Allied Assault) a zřejmě tehdy začala nefalšovaná počítačová válka, která přetrvává až do dnešních dnů. Válka, ve které proti Medalu stanula další veličina - Call Of Duty ze stáje Activision.

Právě série Call Of Duty se v posledních pár letech stala jednoznačným vítězem této války. Možná i proto, že nasadila zbraně těžšího kalibru. V dobách, kdy byl tento "konflikt" ještě v plenkách, se obě obě série držely tématu 2. světové války. Call Of Duty: Modern Warfare však tento trend změnilo. Pušky M1 Garland, nahradily M16ky a tanky Sherman Abramsy. A hráčům se to zalíbilo. Moder Warfare 2 pak svým multiplayerem sfouklo poslední plamínky nadějí, že by značka Medal Of Honor mohla konflikt ještě někdy zvrátit na svou stranu.

Na povedený CODí multiplayer nasadilo EA soudruhy z DICE, kteří neustále vyšperkovávají sérii Battlefield (a nutno říct, že se jim to daří) a alespoň částečně tak začali připravovat půdu pro příchod nového Medala, který by měl převážit misky vah na druhou stranu. Navíc v Infinity Ward (autoři COD) došlo k velkému třesku a EA ulovila 2 největší esa z vývojového týmu do svých řad. Zhruba před rokem už si o novém Medalovi špitali všichni vrabci na všech střechách. Fousáč ze speciálních jednotek v Afghánistánu, který se stal tváří hry, tak už s předstihem prozradil, že MOH se poprvé v historii přesune z kulis 2. světové války na moderní bojiště. Aby však Medal neměl návrat moc snadný, Treyarch, který se při tvorbě COD střídal s Infinity Ward, oznámil, že pracuje na Call Of Duty Black: OPS....VÁLKA JE ZPĚT!!!

No...a my už nyní víme, jak to dopadlo. COD: Black Ops přináší, jak jé u celé série zvykem, strhující příběh a dokonalý multiplayer. Všichni ho kupují a ti co ho nemají ho kritizují, ale kritizovat COD je tak trošku móda, protože mainstreamovější snad už tato hra ani být nemůže. Ale je to její chyba? Ne:)

No a co tedy nový Medal Of Honor?

Chtě nechtě ho prostě s COD musím srovnávat, ale EA si za to můžou sami...
Profláknutý fousáč na mě kouká z úvodního menu a láká do boje...tak jdeme bojovat.

Není moc her, které bych chtěl po dvou hodinách vypnout a už se k nim nikdy nevrátit. Jen díky tomu, že kampaň pro jednoho hráče je zhruba na pět hodin (skutečně je kratší než krátká, ale je to snad i dobře), jsem se "kousnul" a hru dohrál. Herní nuda  ve spojení s grafickou nevýrazností a chybějící jakýkoliv moment překvapení (kromě těch prvoplánových) není vůbec motivující. Procházíte stále stejné kulisy afghánských vesnic a hor, mění se jen denní doba a písek střídá čas od času sníh. Tato hra by byla dobrá před pár lety, ale dnes jsou na trhu mnohem lepší střílečky a to jak graficky, tak zábavností. Pro mě nový Medal Of Honor vyhořel na celé čáře, snad jen poslední mise mi přišla relativně dobrá, ale když jsem se zrovna začínal bavit, hra skončila. Reputaci se Medalovi trochu snaží napravit hra pro více hráčů. Té se ujali DICE a použili pro tuto ni vlastní herní engine. Hoši, kteří načerpali u tvorby Battlefieldů spoustu zkušeností, udělali svou práci dobře. Multiplayer skutečně tahá hru z podprůměru, ale i tak se COD nevyrovná. Ať už nabídkou herních módů (je jich asi o 10 méně) nebo i ostatními věcmi, které dělají z COD krále multiplayerových her (perky, customizace, atd.). První mapa, na kterou mě hra vyvrhla, mě dokonce bavila...hangáry, trosky letadel, mód assault...jenže hned ta druhá, v jakýchsi afghánských horách, mé nadšení zchladila. Byla stejně nevýrazná jako celá kampaň. Díky poslední misi, příjemné hodince u multiplayeru a "překvápku" (o tom níže), hodnotím Medal Of Honor 6/10.

Jako bonus najdete "na placce" stařičký Medal Of Honor: Frontline, ovšem předělaný do HD kabátku. Nutno říct, že mě bavil mnohem více než "nováček". škoda, že v nějakém sedmém levelu je bug,  díky kterému nejde hra dohrát  - vaše postava seskočí z náklaďáku a propadne se do textur:/ (třeba bude mít někdo víc štěstí než já, ale zkoušel sem to neúspěšně vícekrát).


Žádné komentáře: