pátek 7. ledna 2011

Commandos 2: Men Of Courage - sakra dobrej "oldschool"

K tomu, abych si zahrál na počítači se už moc nedostanu. Přece jen doma vládne PS3 a ASUS EEE není zrovna herní mašina:) Nicméně na chalupě se uhnízdil můj starší notebook a o Vánocích jsem ho zase pěkně provětral.

Tradiční čtyřboj - NFS Underground, SWAT 4, Neverwinter Nights, Commandos 2 - tentokrát vyústil ve zdárné dokončení posledně jmenované hry.

Commandos 2 jsou skvělou ukázkou dokonale řemeslně zvládnuté hry ze staré školy. Krásná ručně kreslená grafika, propracovaný herní systém, intuitivní ovládání...a ze začátku pekelná obtížnost, která nejednoho hráče odradí...zvlášť dnes, kdy se "jede" hlavně na to, aby se bavily masy lidí.

A o čem  vlastně tato hra je? Je to v prvé řadě strategie. Se skupinou vojáků speciální jednotky plníte rozmanité mise v týlu nepřítele, v kulisách 2. světové války. Každý člen jednotky má nějakou specializaci - řidič, potápěč, sniper atd. Ne na všechny mise máte k dispozici kompletní tým. Někdy jsou to 2 vojáci, někdy 4...důležité však je, že jen správným využitím schopností všech zúčastněných, dosáhnete úspěchu. V misích se podíváte třeba do Barmy, německé ponorkové základy či do Paříže a rozhodně se nebudete nudit. Ať už budete krást tajné dokumenty, osvobozovat zajatce nebo ničit zásoby benzínu, budete se královsky bavit.

V dnešní době už se k sérii Commandos asi moc lidí vracet nebude. Doba pokročila od ručně malované izometrické grafiky a celkové herní komplexnosti a obtížnosti k vizuálním orgiím a jednoduchosti, ale pro mě dokončení této hry zůstane nezapomenutelným zážitkem. Jedničku jsem pod XPčkama už vůbec nerozchodil (ani v režimu kompatibility) a trojka mě neoslovila svou, na dnešní dobu hnusnou, 3D grafikou, ale Commandos 2 jsou pravým pokladem v mé herní sbírce.

Žádné komentáře: